Sirkkoja ja muita uusia visioita

Sirkkoja ja muita visioita

Sain kutsun Luonnonvarakeskuksen uudistettujen tilojen avajaisiin Planta-taloon. Aiemmassa ammatissani kävin usein jutunteossa Jokioisilla – siinä ehkä kutsun syy.  Eivät kai olleet huomanneet, että olen jo vuosia sitten jäänyt eläkkeelle. Pieneltä osin koin kuitenkin myös edustavani yhteistyökumppaneita, sillä luonnonvarojen jalostuksen ja kestävän ruokatalouden alalla tässä YrttiVillityksessäkin ollaan. Ja konkreettista yhteistyötäkin on tehty tuotekehityslaboratiossa testaamalla yrttikuivuria ja jauhimia. Keräsimme myös tutkijoille villiyrttejä, mm. nokkosta ja vuohenputkea, tutkimusmateriaaliksi.
Onnea ja menestystä Luonnonvarakeskukselle. Oli hienoa kuulla, miten paljon uutta ja innovatiivista on siellä tekeillä ja suunnitteilla. Pettymyksekseni villiyrteistä ei kuitenkaan puhuttu mitään. Kuluttajien kiinnostus niitä kohtaan kasvaa, mutta ehkä niissä ei ole tutkimukselle haastetta, kun ne kasvavat kasvattamatta ja lannoittamatta. Ja pientähän villiyrttibisnes liiketoimintana vielä on.
Ehkä me vielä keksimme yhteisiä tutkimushankkeita. Kaipaisimme tietoa siitä, miten nokkosen ja kumppaneiden keruuta voitaisiin kehittää ja sujuvoittaa. Pitäisikö ryhtyä viljelemään nokkosta ja kehitellä siihen korjuukoneita. Tokihan Suomessa jo jonkin verran nokkosta viljellään ja korjataan koneilla, mutta vähäistä se vielä on. Ja hyvä kysymys edelleen on, onko viljelty villiyrtti villin väärtti. Jalostetuista ja viljellyistä yrteistähän tunnetusti vähenee tehoaineita, kuten kivennäisaineita ja vitamiineja.
Yksi mielenkiintoisista esityksistä Lukella käsitteli hyönteisiä: sirkkoja ja jauhomatoja. Niidenkin tutkimus on aloitettu Jokioisilla. Niillä on paikka ruokapöydässä, mutta myös eläinten rehuna ja jätesyöppöinä. Ja ilmeisesti hyönteisravinnossakin on omat “villinsä”. Ensi kesänä voinee hyvällä mielellä poimia suuhunsa nekin vadelmat, joissa kiemurtelee lihaisa vadelmakääriäisen toukka, vattumadoksikin kutsuttu.
Joka tapauksessa innolla jo odottelen uutta kevättä ja tulevan kesän villiä vihreää satoa. YrttiVillitys aloittaa kolmannen toimintavuotensa ja järjestää pari poimijakurssia ja yrttikävelyn, joka opettaa tunnistamaan niitä käyttökelpoisia ja hyödyllisiä rikkaruohoja.

Kirjoittaja
Eeva Suojanen
YrttiVillitys osuuskunnan hallituksen jäsen

Artikkeli kategoriassa