KEVÄTTÄ ODOTELLESSA

KEVÄTTÄ ODOTELLESSA

Sateisen harmaa aamu. Eipä voi sanoa, että kovin keväiseltä tuntuisi, vaikka tammikuiset lämpötilat ovat huidelleet plussan puolella ja ränneissä lorisee. Silti kevätmieli alkaa pikku hiljaa orastaa ja ajatukset kääntyä tulevaan kasvukauteen.

Olen tehnyt itselleni aamustartin: lasillinen kefiiriä, johon sekoitan teelusikallisen oikein hienoksi jauhettua nokkosta ja ruokalusikallisen kaurapuuteria. Hyvää sellaisenaan, mutta kruunaan annoksen vielä hunajalusikallisella.
Jonain toisena aamuna keitän puuron ja ripsuttelen sen päälle viherrouhetta, nokkosen siemeniä ja marjoja. Viikonloppuna saatan laittaa aamuherkuksi munakkaan, jonka ryyditän pienellä annoksella pakastimesta löytyvää voikukan lehteä.
Mukavaa, että on vielä näitä kesällä kerättyjä , kuivattuja tai pakastettuja luonnonyrttejä jäljellä. Niissä on kesän maku, ja paljon hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita tallella.  Luonnonyrtit tekevät hyvää keholle ja mielelle.

YrttiVillitys osuuskunnalla on myös varastossa vielä jonkun verran näitä luonnonyrttejä. Tulevaa kautta varten pyrimme kehittelemään niistä uusia tuotteita, esimerkiksi terveysvaikutteisia mausteita, uusia yrttiteesekoituksia ja ravintolisiä. Villiyrteistä ja yrttituotteista on jo runsaasti reseptejä löydettävissä kirjoista ja mediasta, mutta reseptejäkin on tulossa.

Tuotekehittelyssä auttaa koulutus ja yhteistyö Jokioisissa toimivan Luonnonvarakeskuksen laboratorion kanssa.
Jatkossa osuuskunnan “tuotevalikoimaan” tulevat kuulumaan myös kurssit. Haluamme opettaa asiasta kiinnostuneita tunnistamaan ja käyttämään mahdollisuuksia, joita luonto tarjoaa. Koulutamme myös uusia poimijoita, joista toivomme saavamme myös jäseniä osuuskuntaan.

Sitä ennen, kevättä odotellessa, vielä yksi yksinkertainen ja hyväätekevä vinkki: vihreä smoothie. Soija- tai mantelimaitoa, banaania ja viherjauhetta (kesällä sitten kotipihan rikkaruohoja tuoreeltaan), surautetaan tehosekoittimessa ja nautitaan.

Kirjoittaja Eeva Suojanen

YrttiVillitys osuuskunnan pj

Artikkeli kategoriassa