YRTTIVILLITYS JATKUKOON!

YRTTIVILLITYS JATKUKOON!
Osuuskunnallamme on ensimmäinen keruuvuosi takanapäin. Meillä oli missio, tehtävä: viedä luonnonyrttitietoutta eteenpäin ja kehitellä  hyvän olon tuotteita. Ja tavoitteena tietenkin työllistää itseämme.
Vuosi oli mielenkiintoinen, opettavainen – likimain kaikki käytännöt oli luotava itse ja opeteltava toimimaan osuuskuntamallissa. Lähiseuduilla ei vastaavanlaista osuuskuntaa ole, jolta olisi voitu neuvoja ja malleja kysyä.
Ensi vuonnakaan ei missiosta ja tavoitteista tarvitse luopua. Meidät ja tuotteemme on otettu hyvin vastaan. Mutta käytännössä moni asia olisi voitu tehdä toisin, ja opiksi otettavaa on.
Tiesimme, että työtä pitää kovasti tehdä, jotta yritys voisi menestyä. Yllätys oli silti, miten paljon käsityötä yhdenkin yrttiteepussin myyntikuntoon saattaminen vaatii. Pelloilla ja metsissä on ahkeroitava tosissaan, jotta myytävää riittäisi. Eikä pelkkä poimiminen riitä, paljon muutakin on tehtävä.
Palkkaa ei ole vielä kukaan päässyt nostamaan, tulot ovat menneet kuluihin ja toimintojen kehittämiseen.
Jatkamme silti uudella innolla ja uusilla strategioilla. Verkkokauppa on tekeillä. Alkukesästä järjestämme yrttikursseja ja mahdollisesti myös ruokaretkiä luontoon. Toivottavasti kursseilta ja retkiltä saamme myös uusia poimijoita ja osakkaita osuuskuntaamme.
Mukavaa olisi saada käyttäjiltä lisää palautetta tuotteistamme, jotta voisimme kehittää uusia ja entistä parempia.
Kiinnostavimmat tuotteemme ovat tänä ensimmäisenä kautena olleet villiyrttisuola ja pihlajasuola. Monikäyttöinen viherrouhe on myös löytänyt yleisönsä, kuten yrttiteejuomat. Ulkoiseen käyttöön tarkoitetut hoitotuotteet sensijaan ovat vielä jääneet vähemmälle huomiolle, hyvistä vaikutuksistaan huolimatta.
Osuuskuntalaisuus on vaikuttanut myös omassa keittiössä. Aina tulee mietiskeltyä, mitä yrttiä mihinkin ruokaan käyttäisi. Joulupöytäänkin saatiin uusia makuja: jouluinen taatelikakku sai tänä vuonna mausteekseen vaniljasokerin sijasta mesiangervonkukkajauhetta ja pihlajasuola ryyditti haukipateen.
Kannattaa kokeilla! Ja osuuskunnalta saa lisää vinkkejä. Hyvää uutta yrttivuotta, jatkukoon yrttivillitys!

Eeva Suojanen

Artikkeli kategoriassa