Leipomaan vaan

LEIPOMAAN VAAN

Masentaako mieltäsi näin talven kynnyksellä? Tuntuuko siltä, että voimasi eivät riitä arjesta selviytymiseen? Ei jaksa, eikä viitsi, kaikki tuntuu tyhmältä ja kaikkea on ihan liikaa!

Minuakin toisinaan masentaa. Ajatus kylmää; pitkä talvi on edessä. Näitä mietteitä ei piristä ajatus hiihtämisestä eikä pulkkamäestä. Mitähän järkevää sitä tähänkin sunnuntaihin keksisi.

Vaan eräänä tällaisena aamuna sain kohtauksen joka tepsi tylsään olooni. Kampesin itseni ylös sängystä aikaisin ja kaivoin esille kulhot ja kauhat , hiivat, jauhot ja viherjauheen. Nyt tehdään sämpylöitä! Minulla on pikkuinen puuhella . Sen uunin pellille mahtuu 12 sämpylää vierekkäin paistumaan ja nyt, kun yöt ovat viileämpiä, uskaltaa hellan jo lämmittää. Kesällä sen lämpö ei kyllä tunnu yhtään mukavalta.

Heittelin sämpylätaikinaan ” oikeat” ainekset. Ja sitten superjauheen sekaan.

On aika kiva tunne, kun lapsi juoksee keittiöön ja huudahtaa ovella; äiti täällä tuoksuu hyvälle! Ja vetelee sämpylän toisensa perään. Mukavaa on myöskin se, että tiedän sämpylän sisältävän muutakin, kuin valkoisia vehnäjauhoja. Miten vihreä rikastuttaa sen sämpylän sisältöä. Niin ja leivän vaalea aneeminen ulkonäkö muuttuu viherjauheen ansiosta kauniin vihreäksi. Eikä yhtään haittaa , vaikka ne sämpylät loppuivat kättelyssä, tehdään sitten uusia. Tuli tunne, että nyt sitä on saatu jotakin järkevää aikaiseksi!

Jos pakastimessasi on tilaa, niin jouluksi kannattaa leipoa jo etukäteen ja pakastaa sämpylät raakana. Joulukiireissä jos ei ehdi, niin näin on helppoa yllättää jouluvieraat tuoreilla leipomuksilla sitten.

Ja jos makeaa tekee mieli, niin mesiangervolla saat lisämakua leivonnaisiin. Piirakat ja muut herkut saavat tästä yrtistä ihan uuden säväyksen.
Kuuenkerkkäsiirappi antaa pikanttia makeutta sekä suolaiseen –että makeaan leipomukseen .

On mukavaa kokeilla erilaisia luonnonyrttejä ruoan 1124maustamiseen ja välillä onnistuakin siinä sitten. Miettiä , voisikohan tätä ruohoa käyttää tähän ruokaan ja jännätä, miten taas nämä maut sopisivat yhteen… Ja tosiaan sitten todeta asia, että luonnonmausteet tuovat aivan erilaisia makuelämyksiä ruokaan kuin kaupan valmisjauheet.

Tylsä päivä muuttuu takuulla kirkkaammaksi, kun laitat jauhot pölisemään ja mielikuvituksesi juoksemaan !

 

Kirjoittajana Pia Ketonen

Artikkeli kategoriassa